Dnešní svět nás zahrnuje spoustou informací, bohužel těch pozitivních, které nám dělají radost a po jejichž přečtení se nám lépe usíná, je jako šafránu. Světová stopa mladých českých podnikatelů. Není přitom pravda, že dobré zprávy nejsou. Jen se k nám jaksi nedostanou.

My vás ale chceme potěšit, proto vám přinášíme několik příběhů úspěšných začínajících firem, které si založili podnikaví mladí lidé. Se svým podnikáním slaví úspěch nejenom v ČR, ale i za našimi hranicemi či v grantovém programu Komerční banky Nastartujte se.

Světová stopa mladých českých podnikatelů


Skinners – bota, nebo ponožka?

Český ekologický výrobek, český patent – to je Skinners. Jedná se v podstatě o kompaktní botky/ponožky, které lze jednoduše srolovat, dát do kapsy a vzít všude s sebou - na brusle, na kolo, při cestování, do fitka, prostě kamkoli.

„Částku, kterou jsme získali díky vítězství v grantovém programu Nastartujte se, jsme použili na zlepšení procesu výroby a část je připravená na výdaje spojené s expanzí do zahraničí. Velmi přínosné pro nás byly zejména právní služby kanceláře CEE Attorneys. Publicita spojená se soutěží měla za následek příjemné starosti s vyřizováním předobjednávek nových zájemců o Skinners,“ uvedl Martin Procházka, vynálezce a zakladatel společnosti Skinners.

V letošním roce pracuje Skinners na celkovém vylepšení projektu a hlavně na expanzi do zahraničí. Říká se, že výrobek je úspěšný, když se objeví jeho čínská kopie. V tomto případě asi dlouho čekat nebudeme.


Czevitrum – skleněné spojení tradična a moderna

Mladá česká společnost Czevitrum vsadila na kombinaci tradičního českého sklářského řemesla s vysoce inovativními technologiemi osvětlení. Výsledkem jsou originální, neotřelé, přesto užitečné produkty, které dodají každému interiéru tu správnou atmosféru. Už nyní má společnost své showroomy například v Londýně, Šanghaji či Ankaře.

„Naším krátkodobým cílem je stát se stabilním českým vývozcem, tedy posunout se ze stadia start-upu trošku dál. Dlouhodobě chceme, aby se naše značka stala symbolem moderního českého sklářství. Skutečnost, že jsme byli oceněni Komerční bankou, nám dodala na vážnosti při jednání s novými partnery, a to nejen těmi tuzemskými,“ poznamenal Vlastimil Janecký, jednatel společnosti Czevitrum.


DataFromSky – od predikce nehod k hlídání ovcí

Každých dvacet pět sekund zemře ve světě člověk na následky dopravní nehody. Zakladatelé společnosti DataFromSky si položili otázku, zda je možné nehodám zabránit „věštěním z křišťálové koule“. Tedy tím, že je bude možné na základě shromážděných dat a analýz dopředu predikovat. Vznikl proto nástroj, který na základě detailní analýzy chování účastníků dopravního toku dokáže provést vyhodnocení dopravního uzlu z hlediska jeho bezpečnosti, kapacity a efektivity. A dokonce je schopen i ohlídat ovce na Novém Zélandu.

„Od začátku jsme produkt orientovali na zahraniční trhy a zatím se zdá, že se nám daří. Pomohlo by nám mít více kontaktů v cílových zemích, ale to se postupně zlepšuje. Za největší úspěch považujeme uzavření exkluzivity v několika evropských zemích a nasazení tohoto produktu v reálných analýzách dopravní infastruktury,“ doplnil David Herman, zakladatel společnosti.

--------------------------------------------------------------------------------------------


Všechny tyto společnosti uspěly jak ve svém podnikatelském záměru, tak i v grantovém programu Komerční banky a Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Nastartujte se, jehož cílem je podpora začínajících podnikatelů. Na webové stránce www.nastartujtese.cz najdou zájemci o podnikání řadu inspirativních příběhů a videí. Registrací na portálu se dostanou k výhodným nabídkám od partnerů programu. 

I v letošním roce připravila Komerční banka pro vítěze řadu atraktivních cen. Kromě peněžní výhry 300 000 Kč pro první místo, 100 000 Kč pro druhé a 50 000 Kč pro třetí, jsou připraveny i hodnotné ceny od partnerů programu. Letošní ročník programu odstartoval v květnu a registrovat se můžete až do tohoto září 2016.

Partnery grantového programu Komerční banky Nastartujte se jsou: Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR), mezinárodní advokátní kancelář CEE Attorneys Tomíček Legal, iPodnikatel.cz (portál pro začínající podnikatele), PERFORMIA, Sečteno,-, časopis TRADE NEWS a Webmium.

13138861 985201668229607 1626640527686704482 n