Největší tuzemská startupová akce – Disraptors Summit – vyvrcholila v úterý večer celoevropským finále Startupové Ligy Mistrů.

Tu kompletně ovládla obě česká želízka v ohni. Vítěznou trofej porota předala projektu Flowbox, který o den dřív zvítězil i v regionálním kole pro oblast Visegrádské čtyřky. Cenu diváků získal startup GoodAccess. Speciální ocenění poroty si pak vysloužil švýcarský projekt Keego.

Vítězný Flowbox se zabývá úsporou energií v budovách. Jejich software nejen monitoruje, ale také kontroluje a optimalizuje spotřebu energií tím, že propojuje jejich řízení do jediného místa. Díky získaným datům lze snížit spotřebu elektřiny zhruba o třetinu, spotřeba vody a tepla pak může klesnout víc než o polovinu. Řešení ve výsledku snižuje emise oxidu uhličitého až o 70 procent.

Divácky nejúspěšnější startup GoodAccess, který se do evropského finále probojoval coby vítěz startupové soutěže Ynovate, vytváří kyberbezpečnostní software navržený zejména pro menší podniky. Řešení reaguje na současný svět postavený na vzdálené spolupráci a cloudových řešeních a sází na co největší jednoduchost a uživatelskou přívětivost.

Ze zahraničí se živě připojila také Alyssa Carson, ambiciózní dívka podstupující astronautský trénink, jejímž snem je probojovat se do posádky, která jednoho dne poletí na Mars. Bohužel její spojení bylo problematické – snad jí na Marsu bude internet fungovat lépe.

Na poslední chvíli z důvodu náhlé rodinné situace musela zrušit své plánované vystoupení Holly Branson, dcera Richarda Bransona a pravděpodobná dědička konglomerátu Virgin.
„Ačkoli jsme se nedočkali zrovna tohoto očekávaného vystoupení, letošní ročník se i tak nesl ve znamení ‚Women Power‘, za což jsem nesmírně vděčná. Každá z vystupujících žen prorazila v jiném oboru, mnohdy v silné mužské konkurenci, což vnímám jako signál, že situace žen v byznysu se postupně zlepšuje. Osobně mám za to, že ženský prvek je v podnikatelském prostředí čím dál důležitější. Mužský tah na bránu je totiž dobré rozředit ženskou empatií,“ uzavřela Petra Cihlářová, CEO investiční společnosti UP 271.