Instrukce zdravotních pojišťoven navedou všechny žadatele, vč. OSVČ, na jediný způsob podání žádostí o příspěvek 60,- Kč/test, a to elektronickou cestou skrze datovou schránku. Pokud datovou schránku nemáte, je to dost nevýhoda, avšak nemůžete být diskriminováni. Proto AMSP ČR upozornila na fakt, že řada OSVČ datovou schránku nemá, mnozí nemají ani počítač, protože jej ke své práci nepotřebují. Jakkoli AMSP ČR podporuje digitalizaci a elektronickou komunikaci, nemožnost žádat o příspěvek bez datové schránky považuje za protiprávní.

Díky podpoře ze strany MPO se na straně zdravotních pojišťoven začalo pracovat na postupu pro OSVČ bez datové schránky, který by měl být znám přibližně v polovině dubna.

Podle aktuálních informací je pro OSVČ bez datové schránky nastaven tento postup:

  1. Doporučení zřízení datové schránky (=pro OSVČ zdarma) a požádat si o aktivační kód potřebný pro registraci k podávání žádosti na https://aplikace.samotesty-covid.cz/#/zamestnavatel/aktivacni-token
  2. Pokud tuto možnost OSVČ neakceptuje, musí se obrátit na svou zdravotní pojišťovnu, která má každá své individuální postupy, jak OSVČ předat aktivační klíč nutný pro registraci k podávání žádostí. Zpravidla vygeneruje pro žadatele a následně zašle aktivační klíč přes své další elektronické kanály, call centra či pobočky.
  3. Ve spolupráci s dodavatelem společného portálu pro registraci a podávání žádostí o příspěvky na samoodběrové testy je připravována úprava služby/formuláře pro získání aktivačního kódu (https://aplikace.samotesty-covid.cz/#/zamestnavatel/aktivacni-token). Aktuálně prochází finálním schvalováním jednotný postup pro všechny ZP, kdy OSVČ bez datové schránky vybere v tomto formuláři místo zadání čísla datové schránky svou zdravotní pojišťovnu, zadá e-mailovou adresu a posledních 7 čísel ze svého průkazu pojištěnce a s pomocí těchto údajů příslušná ZP klientovi zašle po ověření údajů aktivační kód na klientem zadaný e-mail. Předpoklad nasazení je cca polovina dubna.