Kabinet ve čtvrtek 29. 4. 2021 oznámil zbývající změny v protiepidemických opatřeních, které se odehrají od pondělí 3. května. Vláda také oznámila pevné datum otevření maloobchodu a prodloužila povinnost testování ve firmách.

Služby a obchod
Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček potvrdil, že platí pondělní rozhodnutí vlády, že v pondělí 3. května otevírají služby péče o tělo, tedy především kadeřnictví a pedikúry. Otevřou i psí salony.

Vláda původně uvažovala otevřít v pondělí 3. května 2021 zbývající služby a maloobchod, pokud by se celostátní počty nově nakažených dostaly na 100 nových případů na 100 tisíc obyvatel v průměru za sedm dní. K tomu nakonec nedošlo a je třeba ještě týden počkat. Kabinet však už potvrdil pevné datum otevření maloobchodu na pondělí 10. května 2021, ke kterému dospěl po dohodě s epidemiology.

Testování v zaměstnání do konce června
Pro všechny zaměstnavatele v Česku bude pokračovat povinnost 1x za 7 dní otestovat všechny zaměstnance antigenními testy. Původní termín ukončení byl k 30. květnu, vláda dnes rozhodla o jeho prodloužení do konce června 2021.

Restaurace neotevřou dřív jak 17. května
Gastronomické provozy budou i v následujících dvou týdnech pokračovat v prodeji přes výdejové okénko. Restaurace se podle vicepremiéra Karla Havlíčka neotevřou dříve než 17. května, a to ani venkovní předzahrádky.