Bez roušek v zaměstnání

Nebude povinné nosit roušku v zaměstnání, pokud lidé mají své místo v kanceláři. „Pokud je člověk na jednom pracovním místě a jsou tam pouze spolupracovníci,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Změna se ovšem netýká společných prostor, jako jsou šatny či jídelny, a opět neplatí v epidemicky horším Zlínském, Jihočeském a Libereckém kraji.

Sjednocení testování

K prokázání bezinfekčnosti budou od úterý všude platit všechny druhy testů na koronavirus včetně samotestů nebo čestné prohlášení, uvedl Vojtěch. Ve všech oblastech se podle něj pravidla sjednocují, tedy i pro kulturní akce.

Další možností, jak bezinfekčnost prokázat, je potvrzení o prodělání nemoci v posledních šesti měsících nebo uplynutí nejméně 22 dní od podání první dávky vakcíny. Kromě potvrzení, které dostanou lidé na očkovacím či testovacím místě, si mohou certifikát stáhnout také z webu Očkovací portál občana.

Kapacita na kulturních akcích

Od úterý 8. června 2021 se může zvýšit počet diváků na kulturních akcích na 1000 uvnitř a 2000 venku. Při zvýšení maximálního možného počtu návštěvníků od 8. června zatím stále bude platit, že je možné naplnit jen polovinu hlediště venku i uvnitř. Od 14. června pak bude kapacita venku už bez omezení, pro vnitřní sály stále budou moci pořadatelé využít jen polovinu kapacity. Uvnitř budou moci i nadále být jen usazení diváci, venku bude možné od 14. června prodávat i lístky na stání s tím, že na každého diváka musí vyjít čtyři metry čtvereční. Stále bude pro návštěvníky platit nutnost mít zakryté dýchací cesty a prokázat se buď certifikátem o očkování, negativním testem, či dokladem o prodělání nemoci covid-19.

Občerstvení na kulturních akcích

Na kulturních akcích bude možné konzumovat občerstvení formou bufetu nebo bufetu s obsluhou s výjimkou konzumace v hledišti.

Cestování do Česka

Od 21. června budou moci do Česka bez omezení lidé z celé Evropské unie a Srbska, pokud splní pravidla pro očkování, testování či prodělání nemoci.

Podobný režim aktuálně platí pro občany Slovenska, Polska, Německa, Rakouska, Maďarska, Slovinska či Chorvatska. Do Česka mohou přijet bez omezení, pokud jsou alespoň 22 dní po podání první dávky vakcíny proti covidu-19, což bude platit nyní pro celou EU a Srbsko. Lidé musí být schopni očkování doložit národním certifikátem. „Počítáme s tím, že od 1. července budou uznávány pouze certifikáty Evropské unie, takzvané covid pasy,“ řekl ministr Vojtěch.

Bazény, wellness a sauny

Bazény, wellness centra či sauny budou moci od úterý podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha naplnit kapacitu na 50 procent. V provozech nebudou návštěvníci muset nosit roušky, prokazovat se nebude nutné výhradně profesionálně provedeným testem na koronavirus, ale například i potvrzením o jeho podstoupení ze zaměstnání.

Zmíněné provozy mohly po nuceném uzavření v souvislosti s protiepidemickými opatřeními otevřít od 31. května. V bazénech a na koupalištích nyní platí limit jednoho člověka na 15 metrů čtverečních vodní a odpočinkové plochy v její bezprostřední blízkosti. Lidé nemusejí mít zakrytá ústa a nos prakticky jen ve vodě. V saunách, wellness nebo solných jeskyních smí být kapacita naplněna na maximálně 30 procent.

Kratší interval u druhé dávky Moderny

Druhou dávku vakcíny Moderna bude možné podat 25 až 35 dní po první dávce, dosud to bylo 38 až 42 dní. U očkovací látky Pfizer/BioNTech, kterou dostaly více než tři čtvrtiny očkovaných, zatím změna nebude.