4DigitalHealth je akcelerační program pro startupy, které pracují na inovativních produktech nebo službách z oblasti digitálního zdraví organizovaný DEX Innovation Centre. Týmy se během akcelerátoru mohly spojit s více než 50 mentory a společně pracovali na svých produktech. DemoDay je vrcholem celého programu, během kterého se startupy představí investorům, potenciálním zákazníkům a dalším hráčům na trhu.

4DigitalHealth program a startupy

4DigitalHealth je akcelerační program, který podporuje startupy z oblasti digitálního zdravotnictví zejména skrze individuální mentoring a networking. I díky finanční podpoře ze strany EIT Health je pro startupy zcela zdarma.

„4DigitalHealth vznikl z mateřského programu DEXIC Accelerator a během dvou let jsme díky 4DigitalHealth podpořili týmy, jejichž produkty pomáhají seniorům, lidem s tělesným znevýhodněním ale i zdravotníkům, kterým dokáží usnadnit práci. Ve středu 8.prosince jsme akcelerátor zakončili akcí DemoDay 2021.“ říká Michal Štefan, DEX Innovation Centre, organizátor programu.

„DemoDay 2021 je posledním dnem programu, během kterého startupy prezentují své produkty pro investory, potenciální partnery a další hráče startupového ekosystému. Po organizační stránce jsme se letos vrátili k fyzické akci v Praze. Pro zahraniční diváky, jsme ji v reálném čase streamovali“, dodává Štefan.

Během jedné hodiny se představilo celkem 6 týmů:

  • EVA – hlasem ovládané brýle s umělou inteligencí pro zrakově postižené
  • BestHealth4u – flexibilní náplast nepřetržitě monitorující průběh hojení rány
  • Collaborate247 – inovativní platforma pro komunikaci lékařů s pacienty
  • Patient Record – video-komunikační platforma pro monitoring chronicky nemocných pacientů
  • UPOlife – EKG pro pacienty použitelné v domácnosti, kanceláři nebo nemocnici
  • VR Medical – Posílení zdravotní péče pomocí virtuální reality

TZ Česká firma usnadňující rehabilitaci pomocí virtuální reality se staljpg Zdroj: DEX Innovation Centre

Vítěz programu

Porota stála před poměrně težkým úkolem – vybrat ten nejlepší startup. Porota hodnotila pět faktorů – tržní potenciál, jedinečnost produktu, hodnotu pro zákazníka, tým lidí, kteří za startupem stojí a samozřejmě i samotnou prezentaci.

Vítězem 2. ročníku programu 4DigitalHealth se stal český startup VR Medical z Plzně, který díky virtuální realitě urychluje fyzio a neuro rehabilitaci pacientů. Terapie pomocí virtuální reality je fyzicky nenáročná, je proto použitelná mnohem dříve, než tradiční fyzioterapie. Pacienti zpět získávají stabilitu, jemnou motoriku, rozsah pohybu a zároveň jsou více motivovaní a  vydrží rehabilitovat delší dobu, ve srovnání s tradičními metodami.

Na druhém místě se umístil tým UPOlife s nositelným biosenzorem pro monitoring srdeční funkce. Ten po dobu sedmi dnů monitoruje pacienta a data vyhodnotí tým kardiologů. Třetí místo patří Besthealth4U, kteří pomocí chytrého krytí rány šetří čas a prostředky pacientů i lékařů. Díky jejich produktu pacientům odpadají časté cesty do nemocnice, nepříjemné převazy a zdravotníci mohou ránu kontrolovat pouze pomocí mobilní aplikace.

V čtyřčlenné porotě zasedli Antonín Hlavinka, Náměstek informačních technologií ve Fakultní nemocnici Olomouc; Martin May, eHealth konzultant & Inovátor v Bindworks; Tomáš Šebek, chirurg a zakladatel uLekare.cz; a Jan Kubalík, CEO DEX Innovation Centre.

"V akcelerátoru 4DigitalHealth chceme i nadále podporovat startupy které mají potenciál uvést na trh nové produkty nebo služby. Po dobu deseti týdnů s týmy pracujeme na tom, aby pochopili své zákazníky a nastavili své produkty tak, aby rostl jejich prodej. Díky tomu se zvyšuje šance, že jejich produkt osloví investory“, shrnuje program Jan Kubalík.

Záznam akce ke shlédnutí ZDE

Tisková zpráva ke stažení ZDE