Vicepremiér Karel Havlíček oznámil po dnešním (23.4.2020) jednání vlády schválený plán uvolňování, který se posouvá o 14 dní dopředu:

Od 27.4.2020 otevřou provozovny i obchody do 2500 m2 za předpokladu samostatného vchodu a umístění mimo obchodní centra nad 5000 m2. Dále autoškoly, posilovny a fitness centra, bohoslužby do 15 osob, knihkupectví, zoologické zahrady, botanické a dendrologické zahrady – venkovní prostory, a to za specifických hygienických podmínek.

Za příznivé situace je vláda připravena 11.5.2020 otevřít i provozovny v nákupních centrech i nad 2500 m2, restaurace, hospody, bufety, kavárny, vinotéky, pivotéky s prodejem přes výdejní okénko a v rámci venkovní (letních) zahrádek, holičství, kadeřnictví, pedikúry, manikúry, solária, kosmetické, masérské, regenerační nebo rekondiční služby, muzea, galerie a výstavní sítě, hrady, zámky – venkovní prostory, opět za specifických hygienických podmínek.

Od 25.5.2020 by se pak otevřely restaurace, hospody, bufety, kavárny, vinotéky, pivotéky – vnitřní prostory, hotely a další ubytovací zařízení (vč. jejich restaurací a kaváren), taxislužby (dosud nepovolené), divadla, zámky, hrady a ostatní kulturní aktivity – vnitřní prostory, za přesně definovaných podmínek. Dále kulturní, společenské, sportovní akce do 50 osob (ještě bude projednáno možné navýšení osob), zotavovací akce apod. pro děti do 15 let věku, svatby za specifických podmínek, zoologické, botanické a dendrologické zahrady – vnitřní prostory.

Ministerstvo zdravotnictví připravuje přesné hygienické předpisy.  Vše bude podmíněno epidemiologickou situací. Provozy budou ohledně dodržování nařízených hygienických podmínek kontrolovány ze strany ze strany ČOI a živnostenských úřadů.