Jméno: Marek Vala
Název firmy: Pealock holding, s.r.o.
Pozice ve firmě: Zakladatel a CEO
Obor podnikání: Elektronický zámek
Kraj: Jihomoravský kraj

Co Vás přivedlo k podnikání, jak byste v 5 větách charakterizoval/a svou firmu?

Podnikání máme v rodině. Myšlenka elektronického zámku se mi zrodila v hlavě přibližně před třemi roky při cestě z Rakouska (Kaprunu), kde nám byly během obědové přestávky odcizeny na svahu lyže. Uvědomil jsem si, jak jednoduché je lyže ukrást a že by člověk nenechal na zemi ležet třeba mobilní telefon o stejné hodnotě bez dozoru. Vývoj trval necelé tři roky.
Pealock je klasický startup, máme globální ambice, prorážíme na trh s novým produktem. 

Co vám na začátku podnikání pomohlo a co vám naopak komplikovalo život?

Jsou to zkušenosti z předchozího podnikání v e-commerce a určitě 5ti letá praxe z automotive, kde jsem pracoval jako manažer kvality, to mi hodně pomohlo směrem do výroby, jednání s dodavateli apod.
Naopak jsem vůbec nevěděl jak začít, snažil jsem se to ze začátku dělat sám, ale rychle mi došlo, že tudy cesta nevede, člověk nemůže být designér, konstruktér, návrhář elektroniky, softwarář apod. Hodněkrát jsme se při vývoji dostali do slepé uličky, desítky firem nám řekli, že něco najde a nakonec jsme to zvládli. Hodně firem bohužel dnes nejedná fér a v tom rozsahu, který jsme dělali, jsme se bohužel párkrát spálili. Cesta byla dlouhá a velmi trnitá, to je kapitola sama o sobě.

 

Co považujete za svůj největší úspěch?

To, že jsem mou myšlenku přetáhnul až do aktuální podoby, kdy se Pealock začíná sériově vyrábět a je o něj zájem. Zároveň je to také můj osmi-měsíční syn.

 

Jaké jsou Vaše plány do budoucna?

Chceme maloobchodně pokrýt celou Evropu skrze obchody prodávající kola a lyže. Další naší metou je nádstavba naší aplikace Pealock, prostřednictvím které si bude možno na pár kliknutí vybavení zároveň pojistit, ať už krátkodobě v řádů hodin, či dlouhodobě ve formě měsíčního/ročního předplatné. To všechno už nebudeme zvládat v tak úzkém kruhu, takže se teď chceme i interně rozrůstat o další kolegy. 

 

Čeho byste se na základě vlastních zkušeností již vyvaroval/a? 

Je velmi důležité se obklopit správnými lidmi a naopak se rychle zbavit těch, kde ta spolupráce neprobíhá dle očekávání a u kterých to člověk tak necítí. Čas rychle letí a stojí to hodně peněz.