Jméno: Šárka Štrossová
Název firmy: WebExpo
Pozice ve firmě: Ředitelka
Obor podnikání: Technologické konference
Kraj: Celá ČR

Co Vás přivedlo k podnikání, jak byste v 5 větách charakterizoval/a svou firmu?

Vždycky jsem byla aktivní a už na gymnáziu jsem pracovala jako obchodní zástupce nebo jsem doučovala. Pak jsem začala pomáhat na konferencích, jako je právě WebExpo, kde jsem pochopila, že mi vyhovuje volnost ale také odpovědnost, která je s podnikáním spojená. Kromě toho, že řídím WebExpo, největší mezinárodní technologickou konferenci pořádanou v Česku, na kterou přivážíme speakery z celého světa a věnujeme se aktuálním tématům, jsem také spoluzaložila například konferenci Machine Learning Prague.

Co vám na začátku podnikání pomohlo a co vám naopak komplikovalo život?

Při podnikatelských začátcích na vysoké škole jsem nepotřebovala vysoké příjmy, protože mi finančně pomáhala rodina. Netlačilo mě tedy podnikatelské riziko ani nutnost vytvářet závratný zisk, takže jsem se mohla věnovat tomu, co mě skutečně bavilo a dávalo mi smysl. A po škole jsem na to mohla navázat. Právě WebExpo jsem převzala těsně před poslední státnicí. Komplikací pak byl relativní nedostatek času kvůli škole. 

Co považujete za svůj největší úspěch?

Zorganizování velkých mezinárodních konferencí takovým způsobem, že všechny zúčastněné strany odchází spokojené. Je důležité, aby z akce byli nadšeni nejen návštěvníci, ale také přednášející, partneři, brigádnici, dobrovolníci a prostě všichni, kdo se na organizaci a průběhu podílejí. Podařilo se mi tak vybudovat přátelskou komunitu. Jako úspěch beru také podpoření vzdělávání působením v Edufóru, které se soustředí na inovativní vzdělávání. Na WebExpu organizují mimojiné kurzy pro děti. 

Jaké jsou Vaše plány do budoucna?

Pokračovat ve zlepšování WebExpa a udržet ho v pozici nejdůležitější technologické akce roku. Zvláště aktuální ročník v době (po)covidové bude velkou výzvou. Ale i přes nastalou situaci se nám podařilo připravit skvělý program a zase o něco předčit předchozí ročníky. A chci se zaměřit také na další projekty a zvýšit tak diverzifikaci svého portfolia. Vzhledem ke covidové situaci hledám projekt, který bude více online a nebude tolik závislý na vnějších vlivech. 

Čeho byste se na základě vlastních zkušeností již vyvaroval/a? 

Důležité je si určit pravomoci ve firmě a nastavit si rozhodovací proces. Pokud je ve vedení více lidí, je samozřejmě důležité, aby byli rovnocennými partnery, ale musejí si mezi sebou definovat své role. Dnes k tomu tak přistupuji a zpětně bych se na to zaměřila mnohem dříve. A vzhledem ke zkušenostem s covidem, abych se mnohem dříve zaměřila na diverzifikaci a pokukovala pro dalších projektech v onlinu.