Jméno: Václav Staněk
Název firmy: Vasky trade s.r.o.
Pozice ve firmě: Zakladatel
Obor podnikání: Výroba kožené obuvi
Kraj: Zlínský kraj
E-mail: stanek@vasky.cz

Co Vás přivedlo k podnikání, jak byste v 5 větách charakterizoval/a svou firmu?

Podnikání pro mě bylo vždy tou cestou, kterou jsem chtěl jít. Poté, co mi cukrovka znemožnila dále pokračovat v atletické kariéře, jsem na nic nečekal a založil firmu Vasky. Jelikož jsem ze Zlína a v rodině máme obuvnickou tradici, věděl jsem, že mé kroky půjdou podobným směrem, a tak mám nyní značku, která vyrábí moderní koženou obuv. Ve Vaskách se snažíme udržet to, co jsme si na začátku předurčili, a to podporovat ševcovské umění. Proto každá naše bota projde rukama až 12 ševců, kteří díky mnoha letům zkušeností vyrábí kvalitní obuv s minimalistickým designem. Boty, které využijete na svých cestách přírodou i městem, vydrží vám díky ruční výrobě a kvalitním materiálům několik let a hlavně jsou české.

Co vám na začátku podnikání pomohlo a co vám naopak komplikovalo život?

Začátky jsou vždycky těžké, zvláště, když vám je 18 let a váš základní kapitál je to, co jste si zvládl během dospívání našetřit. Ale pomohli mi přátelé, díky nimž se nám podařilo vybudovat během 5 let značku, která právě obula 100 000 zákazníků.

Co považujete za svůj největší úspěch?

Že jsme to dotáhli až sem. Podařilo se nám zvládnout náročné období, včetně pandemie, kdy jsme měli zavřené prodejny a nemohli se s našimi zákazníky vidět naživo. Podnikání je disciplínou, která je velmi proměnlivá a mě opravdu moc těší, že se nám daří přizpůsobovat situaci.

Jaké jsou Vaše plány do budoucna?

Chceme i nadále být značkou vyrábějící koženou kvalitní obuv. Rádi bychom dostali Vasky do celého světa, doufáme tedy, že si naše boty najdou své zákazníky i v zahraničí. Aktuálně vstupujeme na Slovensko a rádi bychom se pak podívali i do dalších zemí. Na prvním místě je ale zákazník, takže i když si chceme držet růst, musíme hlavně myslet na jejich spokojenost. Chceme tak nadále rozšiřovat sortiment a s tím jde ruku v ruce rozšiřování výroby a logistiky, abychom si udrželi kvalitní ruční výrobu. Máme novou výrobnu ve zlínském Svitu, čeká nás podzimní brandová kampaň a spousta nových kolekcí a projektů. Těším se na to.

Čeho byste se na základě vlastních zkušeností již vyvaroval/a? 

Ničemu, protože každá chyba nás posunula, ale zároveň je pro mě cílem ji už nezopakovat.