Jméno: Dmitrij Lipovskij
Název firmy: GreeenTech
Pozice ve firmě: CEO
Obor podnikání: Technologie, strojírenství a moderní zemědělství
Kraj: Hlavní město Praha

Co Vás přivedlo k podnikání, jak byste v 5 větách charakterizoval/a svou firmu?

GreeenTech je technologický start-up zabývající se výrobou hydroponických kontejnerů a modulárních pěstebních systémů. Prvotní myšlenky vytvořit něco jako GreeenTech jsem měl již od roku 2018, ale následně jsem musel pracovně odcestovat na rok do Číny, kde moje vize začaly gradovat. Celkově témata kolem udržitelnosti a zelené urbanizace mě zajímala delší dobu, ale absolutně jsem nevěděl, jak to správně uchopit. A právě Čína mi enormně otevřela oči. V té době se mi začaly rodit obrysy celého projektu, a hlavně naše primární technologie GreeenBox, tedy hydroponický kontejner.

Co vám na začátku podnikání pomohlo a co vám naopak komplikovalo život?

Určitě můj karierní background mi napomohl se rychle aklimatizovat ve vlastním podnikání. Před tím, než jsem se vrhnul do podnikání, jsem měl možnost necelých 10 let pracovat pro mezinárodní společnost. Na mé pozici jsem měl velkou volnost, ale také zodpovědnost. Působil jsem v kancelářích v Praze, Baku a Gunagzhou, kde jsem vedl obchodní týmy a bezprostředně jsem sám rozvíjel tamní trhy v regionu.

Obecně mi nestačí v jednom dni 24 hodin. To je asi největší komplikace.

Co považujete za svůj největší úspěch?

Bude to asi realizace hydroponického kontejneru GreeenBox. Jako jedné z mála firem na světě se nám ho podařilo z velké většiny vyvinout a postavit interně. A to celé za necelý rok. Jsem rád, že máme tak silný tým.

Jaké jsou Vaše plány do budoucna?

Aktuálně pobývám v Dubaji, kde vystavujeme naši technologii na Expo 2020. Zdejší působení je pro nás klíčovým vstupem na zahraniční trh. Hlavní výhoda kontejneru spočívá v tom, že se v něm dá pěstovat kdekoliv na světě, v jakýchkoliv klimatických podmínkách. Ideální příležitost tedy představuje pro oblasti trpící suchem, jako je právě Dubaj. Také vzhledem ke klimatickým změnám přináší tento způsob pěstování možnou cestu, jak zajistit přísun čerstvých plodin i v zemědělsky nehostinných oblastech.

Čeho byste se na základě vlastních zkušeností již vyvaroval/a? 

100% roztříštěnosti. Není možné dělat vše. Aktuálně na tom velice usilovně pracuji a doufám, že se mi povede vše brzy utilizovat. Dále všem doporučuji dbát o své zdraví a nezapomínat na své blízké.