Jméno: Jaroslav Ton
Název firmy: 4Trans
Pozice ve firmě: CEO
Obor podnikání: finanční služby pro dopravní sektor
Kraj: Hlavní město Praha
E-mail: ton@4trans.cz

Co Vás přivedlo k podnikání, jak byste v 5 větách charakterizoval/a svou firmu?

K podnikání mě přivedla primárně touha dělat něco smysluplného s pozitivním dopadem na společnost. K financím jsem měl blízko vždy a k autodopravě také – koneckonců jsem jako dítě se svým dědou strávil týdny na cestách v kamionu po Evropě a dědovi pomáhal s překládáním. Uvědomění, že malé a střední podniky (především ty v autodopravě) trpí nedostatkem provozního financování, přišlo až s praktickými zkušenostmi s jednáním v bankách. 4Trans je proto fintech, který aktivně řeší finanční inkluzi malých a středních podniků v autodopravě, kterým dokážeme zkrátit splatnost faktur z 60-90 dnů na pouhé minuty. Díky nám tak tyto podniky dosáhnou na finanční prostředky, které potřebují pro své zdravé fungování. Navíc místo zbytečného čekání mohou prostředky rovnou využít k dalšímu rozvoji. Naše rychlost a jedinečné chápání kreditního rizika nám umožňuje financovat jak statisícové faktury, tak mikro podniky.

Co vám na začátku podnikání pomohlo a co vám naopak komplikovalo život?

Pomohl mi určitě inovativní přístup, se kterým jsem setkal jak během studií na LSE a Oxfordu, tak během mých prvních pracovních zkušeností v OSN i finančním sektoru v Londýně. Od začátku mě fascinovalo spojení tradičního byznysu a financování s moderními technologiemi, takže cesta směrem k vedení fintechové společnosti byla jasná volba. Sice to nebyla životní komplikace, ale jakožto nadšence do hospodářské historie mě velmi zarazila postupná ztráta zájmu financování páteře ekonomiky, tedy malé a střední podniky, ze strany bank. Vzhledem k jejich roli v každé ekonomice jsem vlastně rád, že společně překopáváme sektor finančních služeb. A když už jsem si myslel, že nám zkomplikuje život epidemie COVID-19, tak se ukázalo, že logistika zažila nevídaný boom a tradiční možnosti financování (především banky) ještě víc zkostnatěly. Ale jinak covid přinesl samozřejmě i komplikace, a to především v podobě větší nejistoty.

Co považujete za svůj největší úspěch?

Každý příběh, který slýchám v kanceláři od našich klientů, je pro mě osobní úspěch: několikrát jsme díky naši rychlosti pomohli řidičům rovnou vyjet z nepříznivé situace, nebo naopak roztočit sezónu na plné otáčky a udržet si vysoký výkon po celý rok. Podnikat s dlouhou splatností faktur může být velmi stresující, obzvlášť, když se nad pravidelné fixní náklady objeví nečekaný výdaj, či dokonce dojde k nezaplacení faktury. Díky nám se takové situace nestávají, ba naopak: umožňujeme klientům se plně soustředit na řízení firmy, mezitím co se kompletně postaráme o pracnou a zdržující administrativu i případné upomínání faktur po splatnosti. V praxi to znamená, že dopravce po nahrání faktury dostane obratem zaplaceno a k tomu může čerpat z několika výhod naší spolupráce (významné slevy na autodíly, lepší ceny paliva, výhodné pojištění a mapový nástroj pro plánování cesty). O všem má jasný přehled a nemusí řešit nic jiného než rozvoj firmy.

Jaké jsou Vaše plány do budoucna?

Stát se evropskou neobankou pro SMEs v autodopravě. Chceme, aby naši zákaznici našli u nás úplně vše, co potřebují k podnikání. Proto vytváříme ekosystém služeb šitý na míru potřeb dopravcům. S každou proplacenou fakturou rozumíme našim zákazníkům víc a víc, a proto jsme schopni předvídat trendy a potřeby trhu. Některé plánované finanční produkty jsou logickým pokračováním a rozšířením našeho produktového mixu, další jsou naopak proaktivní snaha nabídnout řešení na budoucí potřeby našich zákazníků. Tak jako tak chceme nadále s našimi klienty psát úspěšné příběhy a společně přeměnit sektor finančních služeb na inkluzivní a inovativní trh.

Čeho byste se na základě vlastních zkušeností již vyvaroval/a? 

Vyvaroval bych se zdlouhavého jednání s bankami, kterým zastaralé přístupy v analýze kreditního rizika neumožňují náš byznys financovat a o to dřív bych se zaměřil na jednání s vybranými fondy privátního kapitálu, které nám pomáhají růst.